ESKİ BİR DAMAK TADI: KEŞKEK

Davetlerde, hayırlarda, düğünlerde pişirilen geleneksel bir yemektir. Beş kişi için malzemesi: Bir kilo yağlı koyun eti, bir kilo buğday dövmesi, aş rengi, karabiber, 250 gr kuyruk yağı ve 100 gr tereyağı.

Et, bir tencere içerisinde iyice haşlanır. Üzerindeki kef sık sık alınır. Bir başka tencerede de buğday dövmesi gözden geçirilir, yıkanır ve kaynatılır. Haşlanan et kemiğinden ayrılır, tokaçla iyice dövülerek ezilir. Kaynatılmakta olan buğdayın içine 250 gr kuyruk yağı katılarak kaynatmaya devam edilir. Buğdayın suyu azalınca koyun eti ilave edilerek karıştırılarak pişirilir. Koyu kıvama geldiğinde tabaklara servis edilir. Küçük bir kapta eritilen tereyağı, aş rengi ile renklendirilerek yemeğin üzerinde gezdirilir. Arzu edenler karabiber de ekebilirler. Yanında yeşil marul salatası, domates çoban salatası, biber veya salatalık turşusu yenebilir.

KUYUDAN GELEN LEZZET: TANDIR KEBABI

Tandır; 120 cm derinliğinde, 60-75 cm eninde, tabanı ve çevresi dolgu tuğlayla örülü, üstü ve çevresi betonlanmış bir kuyudur. On kişi için; on kiloluk, iki nime olarak besili oğlak eti, 2 kg pirinç veya bulgur, salata için domates veya marul.

Tandır kuyusu sabahleyin yakılır. Akşama doğru, sırığa telle asılan nime et, salça ile ovulur. Tandırın tabanındaki ateş temizlenir. Bir kap içinde azıcık tereyağı kızartılır. Süzülen pirinç veya bulgur, kaba konularak tandır kuyusunun tabanına bırakılır. Sırıktaki iki nime et, tandırın üstüne yerleştirilir. Tandırın üstü bir sini ile kapatılır. Hava almasın diye çevresi çamurla sıvanır. Etten süzülen yağ, tandırın tabanındaki pilavı pişirir. İki saat sonra sini kaldırılır. Pişen et, pilavla birlikte yenir. Yanında arzuya göre domates salatası, marul salatası veya turşu bulundurulur. Dinlenmeye bırakılır. Yufka ekmeği, acı turşu biberi veya taze soğan, tere, taze biberle yenir.

KIŞ LEZZETİ: TAS KAPAMA

Ekseriyetle kış mevsimlerinin yemeğidir. Dünyada ters kapanarak tencerede pişirilen tek yemek olarak bilinir. Beş kişi için malzemesi; Bir kg. yağlı koyun, kuzu, erkeç veya besili oğlak eti. 5-6 boy patates. 10-12 küçük irilikte soğan, salça, aş rengi, karabiber, tuz, iri boy 7-8 sarımsak.

Et yıkandıktan sonra küçük parçalara doğranır ve bir kaba konur. Soyulan patates, soğan ve sarımsaklar da ilave edilir. İki kaşık salça, bir kaşık aş rengi, karabiber, tuz ve bir litre sıcak su ilave edilerek iyice karıştırılır. Tencerenin üzeri tepsi ile kapanır, üzerine iki kilo ağırlıkta taş konur. Tercihen kömür ateşinde pişirilmeye bırakılır. Bu yemek pişerken zaman zaman suyunu çeker ve tekrar bırakır. Su ilave edilmez. İsteğe göre iki saat kadar sonra pirinç de katılır veya su süzülerek bu su ile pilav da pişirilebilir. Piştikten sonra tabağa servis yapılır. Yanında marul, domates salatası, turşu da ikram edilir.

TOPRAK TENCEREDE ARTAN LEZZET: POSALI KAVURMA

Toprak tencerede pişirildiğinde tadına doyamayacağınız geleneksel bir Babadağ yemeğidir. Bir kg orta yağlı kuşbaşı et haşlanır. İçine domates, biber, sarımsak, maydanoz, nane, kuru soğan ilave edilerek pişirilir. Arzuya göre, üzerine dereotu kıyılır. Yanında acı biber veya taze soğanla yenir.

TÜY HAFİFLİĞİNDE BİR TATLI: BULUMBAÇ

Kola unu ve şekerle yapılır. Geleneksel olarak yeni doğum yapan ailelere götürülür. Üzerine bol miktarda dövülmüş ceviz ekilerek yenir. Bazı aileler pekmez bulamacı da pişirirler. Soğuk olarak yenir. Koku vermesi için üzerine intişah (bir tür fesleğen) da serpilir.